Bookmark and Share
 
 

Co je to dřevo (MASIV) a jeho základní vlastnosti

Video jak se pokládá dřevěná masivní dubová podlaha s povrchovou úpravou olej.

Dřevo jako přírodní materiál zůstává i po továrním zpracování do jakékoliv podoby dle následného užití (podlahy nevyjímaje) materiálem stále živým. To znamená, že podobně jako člověk reaguje na změny klimatických podmínek, ve kterých je užíváno.

Měli bychom se tedy snažit tyto podmínky (teplotu a relativní vlhkost prostředí) pro něho vytvářet co možná nejoptimálnější. Pokud budeme dbát těchto zásad, budeme s dřevěnou podlahou spokojeni a v neposlední řadě se budeme cítit v pohodě i my sami. Každý má rád především v zimním období teplo domova, ale málokdo si s teplotou hlídá i vlhkost vzduchu. Přesušený vzduch znamená u lidí mnohem větší náchylnost k virovým onemocněním (vysouší se sliznice v hrtanu a špatně se nám dýchá). U dřeva se tento stav projevuje vytvářením nadměrných spár mezi dílci a další nevzhledné deformace. Požadovanou úrovně vlhkosti prostředí ( doporučuje se: od 45 % do 65% ) lze zajistit pomocí zvlhčovače vzduchu. Ke kontrole těchto hodnot se pak využívají vlhkoměry.

Dřevo je organický materiál rostlinného původu. Jednou z hlavních fyzikálních vlastností dřeva je jeho vlhkost. Vlhkostí dřeva rozumíme podíl obsahu vody v něm. Podíl ostatních složek dřeva označujeme souhrnným názvem sušina. Dřevo je materiálem hygroskopickým. Má tendenci si uchovávat svoji vlhkost v rovnovážném stavu a ten je závislý na vlastnostech (zejména vlhkosti a teplotě) okolí. Protože uvedené vlastnosti okolí jsou proměnné, mění se i vlhkost dřeva. Ztrácí-li dřevo vlhkost, sesychá (zmenšuje své rozměry). V případě, že dřevo navlhá, absorbuje do sebe vlhkost ze svého okolí, bobtná (své rozměry zvětšuje). Střídavému sesýchání a bobtnání se říká pracování dřeva. Dřevo bobtná a sesychá pouze při změnách vlhkosti v intervalu od absolutně suchého dřeva do bodu nasycení vláken - vlhkost dřeva, při které jsou buněčné stěny nasycené vodou cca 30%. Nad touto hranicí se již rozměry dřeva nemění - pouze se naplňují či vyprazdňují lumeny buněk.      


 

Příklady bobtnání a sesýchání nejběžnějších dřevin.

 Materiál

Procentuální hodnota bobtnání a sesýchání
na jedno procento změny vlhkosti dřeva

Tvrdost dřeva dle Brinella

 

radiálně

tangenciálně

střed

HB

Javor

0,15

0,26

0,2

31

Buk

0,21

0,41

0,31

35

Dub

0,2

0,32

0,26

34

Jasan

0,19

0,33

0,28

38

Smrk

0,17

0,32

0,26

12

Habr

0,23

0,35

0,29

32

Borovice

0,17

0,31

0,26

19

Třešeň

0,17

0,25

0,21

29

Ořešák

0,21

0,28

0,24

27

Víte že…

  • byt velikosti 100 m2 absorbuje v topném období ze vzduchu až 20 l vody denně?
  • správná vlhkost v prostoru snižuje riziko onemocnění dýchacích cest?
  • suchý vzduch dráždí sliznici a vysušuje pokožku?
  • veškeré dřevěné materiály v interiéru v zimním období trpí?

Dřevěné podlahy - volba povrchové úpravy.

Pestrou nabídku dřevěných podlah je možné dále ještě dělit podle vybraného způsobu povrchové úpravy: Finální úpravu povrchu jak u laku, tak i oleje lze provést v provedení lesku,hedvábném matu, popř. matném. Povrchová úprava se však nemůže řídit pouze podle vzhledu, ale hlavně také podle předpokladu následné míry zatížení podlahy.

Dřevěné podlahy je možno rovněž barevně upravit. Dříve se takováto úprava prováděla převážně  mořidlem. Dnes se používají lakovací systémy a barvené oleje. Při rozhodování zdali podlahu barevně upravovat je zapotřebí uvědomit si že u barvených dřevěných podlah může (v místech s největší frekvencí ) časem docházet k nadměrnému optřebení povrchu a tím i k odstranění aplikované barvy. Nevýhodou je, že při případné opravě takto opotřebené plochy není možno provést lokální dobarvení původního odstínu bez toho, aby nebyla vidět místa, která se opravovala.
 

Povrchová úprava – Lakováním.

Lakováním ( základováním ) se nejprve provádí impregnování plochy. Lakováním ( vrchní vrstvy ) se na podlaze  vytváří  nášlapná ochraná vrstva. V praxi se nejčastěji provádí aplikace dvou vrchních nátěrů. Předpokládáme-li větší zátěž, lze doporučit třetí vrstvu. Více vrstev na sebe nanesených zpravidla zaručí delší životnost. Povrchová úprava plochy lakováním uzavírá strukturu dřeva natolik, že materiál není tak výrazným způsobem ovlivňován případnými změnami vlhkosti prostředí jako u plochy ošetřené olejováním. Lak může volit dle vzhledu extramatný, matný, polomatný nebo lesklý. Laky se dělí podle svého chemického složení na vodní laky, laky z oleje a umělé pryskyřice, laky z uretanu a alkydové pryskyřice a polyuretanové laky. V obytné oblasti doporučujeme používat výhradně systémy na vodní bázi. Všechny nabízené laky jsou bez obsahu formaldehydu. Vodní laky obsahují podíl rozpouštědla, který se však pohybuje podle daného produktu v rozmezí 4 -15 %. Jsou zdravotně naprosto nezávadné. Hlavní složky systémů vodních laků jsou akrylát a polyuretan. Dříve než začneme podlahu plně zatěžovat, měla by mít dostatek času k úplnému  vyzrání. Tento čas v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti v prostoru můžeme předpokládat cca. 7 – 10 dnů. Renovace opotřebovaného laku se provádí broušením a provedením nové povrchové úpravy.
 

Povrchová úprava – Olejováním.

Dřevěné olejované podlahy které jsou dodávány s povrchovou úpravou již od výrobce by se zpravidla  měly po dokončené montáži ještě ošetřit pomocí speciálního ošetřujícího prostředku. K tomuto účelu je třeba používat takové prostředky, které výrobce  výslovně schválil popř. doporučil. Olejované plochy vytvářejí povrch dřeva (na rozdíl od lakovaných) s otevřenými póry a citlivěji  reagují na změny teploty a vlhkosti v prostředí. Oleje se nanášejí pomocí štětce, štětky, mohérového válečku s krátkým chlupem nebo pomocí leštících strojů. Přebytečný olej je třeba odstranit pomocí tkaniny bez smyček. Čas potřebný k vyzrání olejového nátěru se zpravidla pohybuje (podobně jako u ploch ošetřených lakem v závislosti na teplotě a relativní vlhkosti v prostoru ) cca. 7-10 dnů. Olejované dřevěné plochy je na rozdíl od lakovaných renovovat i lokálně.
 

Voskové systémy.

Voskové systémy a systémy z tvrdých vosků s oleje jsou na bázi přírodních nebo syntetických vosků, částečně s malým podílem rozpouštědel. Jsou do značné míry bez vůně a zápachu. Nanášení se provádí pomocí štětce, štětky, mohérového válečku s krátkým vlasem nebo lešticího stroje. Přebytečný materiál je třeba odstranit pomocí tkaniny bez oček. S kryjícím nebo transparentními dekorativními vosky je možno dosáhnout tónovaných a barevných povrchů. Doporučuje se další nátěr s odpovídajícím systémem s tvrdým voskem. Takové pigmentované nátěry by se však neměly používat u exotických dřev s vysokým podílem přírodních látek obsažených ve dřevě. Pro tvrdá dřeva z trop jsou zvláště vhodné tekuté čiré vosky. Po zaschnutí (cca . jeden den) je možno podlahu doleštit pomocí kartáče na podlahu nebo leštícího stroje. Pak je možno na podlahu okamžitě vstoupit. Renovaci je možno provádět i u části tím, že se zbrousí a bez problémů je možno je opět navoskovat.

 

LAK

VOSK

OLEJ

Přednosti:

Přednosti:

Přednosti:

  • lak chrání dřevo - tvrdost laku lze volit podle budoucího zatížení podlahy
  • podlaha se jednoduše udržuje - stačí ji setřít vlhkým mopem
  • celá plocha se jednolitě uzavře
  • při renovaci se nemusí brousit, podlahu stačí pouze setřít
  • nevytváří vrstvy - uživatel není oddělen od dřeva
  • je vhodný do vlhkých prostor, neboť póry zůstávají otevřené a vlhkost má možnost unikat a současně
    je dřevo i naimpregnované
  • je ekologickým povrchem
    - bez škodlivých látek pro zdraví
  • zachovává přirozený, matový vzhled dřeva
  • nevytváří vrstvy, budí pocit měkkého povrchu s přirozeným matovým vzhledem dřeva
  • skryje jemné oděry a stopy po podpatcích
  • dřevo je naimpregnované, póry zůstávají otevřené a může jimi unikat vlhkost

Nevýhody:

Nevýhody:

Nevýhody:

  • i malé opravy skvrn jsou na povrchu vidět
  • při renovaci povrchu je nezbytné původní lak celý vybrousit
  • pod uzavřeným povrchem dřevo nedýchá, vznikají spáry
  • lak vlastně odděluje uživatele od dřeva
  • vyžaduje intenzivní údržbu
  • vysoká vydatnost (spotřeba)
  • nesnadná aplikace, kdy se musí dodržet technologický postup a olej je třeba přesně vetřít do povrchu
  • i při běžné údržbě je třeba povrch stále sytit olejem (nevhodné do prostor
    s vysokou zátěží)
  • není odolný vůči chemikáliím

 

      
      
      
      

 
   
  • img
    Povrchová úprava olejováním
     
  • img
    Masivní podlaha
     
  • img
    Dřevěné podlahy
     
  • img
    Renovace schodiště
     

VIDEOPODLAHY.cz

 
 
|   © 2013 HLAVÁČ - podlahy s.r.o. |
| Vytvořil: Dušan Sedlačík, postaveno na redakčním systému WebBoss | www.webboss.cz |