Bookmark and Share
 
 

Kam se jaká podlaha hodí nebo nehodí - přehledná tabulka


Přehled podlah, kam jakou podlahu položit Nevíte si rady kam jakou podlahu položit? Kam se jaká podlaha hodí? Připravil jsem pro vás tabulku s podlahy a pár rad na začátek..na tabulku podlah kam je jaká vhodná se můžete podívat. Také přemýšlíte ...

Přehled podlah, kam jakou podlahu položit

Nevíte si rady kam jakou podlahu položit? Kam se jaká podlaha hodí? Připravil jsem pro vás tabulku s podlahy a pár rad na začátek..na tabulku podlah kam je jaká vhodná se můžete podívat. Také přemýšlíte jakou podlahu položit do kuchyně, nebo jakou podlahu položit do obýváku, jakou podlahu dát do předsíně, jaké podlahy se hodí do zimní zahrady, může jít do koupelny položit koberec, jakou podlahu udělat do garáže, nebo jakou podlahu položit do dílny? Na tyto otázky jsem odpověděl v následující tabulce podlah, kde je jednoduše vyobrazeno jaké podlaha se kam může položit. Můžete to brát jako vodítko, které se dá doplnit.

Tabulka podlah ke stažení v pdf 

Asi každý kdo si zařizuje byt či dům, se setkal s otázkou jakou podlahu si zvolit a jaká podlaha je asi pro něj ta nejlepší. Připravil jsem pro vás tabulku podlah a jakési vodítko kam jakou podlahu položit. Dalo by se tedy říci super, máme přehlednou tabulku, vše je vyřešeno a jdeme na to. Ale to je omyl. Podle tabulek většinou pracují projektanti. Ti by měli mít nějaké základní podvědomí o tom, jaká podlaha kam patří. Ale projektanti nejsou vševědové a zřejmě neznají a ani nemohou znát všechny druhy podlah a jejich vlastnosti. Potom je ještě další varianta, když se projektant dá dohromady s architektem a vymyslí tu podlahu. Zde bych poprosil o součinnost prací ještě dříve, než dáte na papír, co kde jaká podlaha bude s podlahářskou firmou. Musíte totiž začít z obráceného konce. Vlastně jinak, vy musíte začít od začátku. To znamená, měli by jste mít představu, jakou podlahu doma chcete mít. Nemám na mysli barvu a tvar, ale typ. Jestli chcete mít vinylové podlahy, dřevěné podlahy, plovoucí podlahy, koberce, korkové podlahy, linoleum, PVC podlahy, lité podlahy, parkety apod. To vše by jste měli přizpůsobit vašemu životnímu stylu. To znamená máte rádi přírodu nebo praktičnost a nebo designové prostředí apod. Dále zvažte jak podlahu hodláte zatěžovat, kolik se tam bude pohybovat osob, budou chodit na boso, v přezůvkách a nebo v botách. Prostředí, do kterého se chystáte podlahu položit bude suché, vlhké nebo dokonce mokré. Kolik Kg zátěž na podlaze bude. A ještě více informací musíte dát dohromady, aby jste zvolili tu správnou podlahu, která bude ušitá na míru právě pro vás. Až budete mít všechny tyto informace pohromadě, teprve teď je na řadě architekt s projektantem a ti společně vyberou vhodnou konstrukci pro vaši podlahu. Nedělejte to obráceně, budete z toho pak nešťastný. Někdy se i stane, když tento postup otočíte, že dojde podlahář a oznámí vám, na tento typ podkladu, který tu máte není vaše vybraná podlaha vhodná. A nebo že vás budou čekat další vícenáklady, aby se podklad přizpůsobil tomu, co podlaha vyžaduje. 

 

Zvláštní pozornost věnujte podlaze, pokud plánujete podlahové topení.

Na podlahové topení nejsou jednak všechny podlahy zcela vhodné a nejvíce překvapení vás potká, pokud chcete mít například nalepené linoleum v obývacím pokoji, kde máte 3 – 4 topné okruhy, které jsou rozdilatované, protože musí být, jedná se tak o spáru konstrukční, kterou musíte zachovat. Počítejte i s rozdílnými výšky podlah tak, aby jste se sešli se všemi místnosti na bodě 0 i přesto, že budete instalovat rozdílně konstrukčně silné podlahoviny. Jak říkám já, lítat neumíte, budete po tom několik let chodit, tak ať nejste moc překvapení a z kapes vám nevyletí vícenáklady, kterým se dalo předejít tím, že na počáteční konzultaci s architektem a projektantem přizvete i správného podlaháře, který tyto věci umí řešit včas. Také můžete podlaháře využít k tomu, že dohlídne na provádění příprav podkladu a ohlídá si, aby to bylo správně. Zde vaše investované peníze se vyplatí, tedy pokud trefíte na správnou podlahářskou firmu. Ale myslím si, že při první schuzce se to dá z většiny poznat, zda daný podlahář tomu rozumí, už to někdy dělal a zbytek uvidíte podle toho jaký donese na to nářadí, to dost vypoví o kvalifikaci řemeslníka. Přeci jenom jde o vaší podlahu, vy tam budete bydlet, tak proč by jste měli mít zájem to udělat co nejlevněji a ještě to ošidit na kvalitě. Buďte rozumní a někdy stačí selzký rozum a mít oči otevřené. Přeji správnou volbu takové podlahy, která vám sedne a při výběru podlahářské firmy také. 

I v tomto případě platí že všechno má svou cenu a jakou to se můžete dočíst v článku jak to může někdy dopadnout, když padne volba na špatnou půdu.Článek je zde.

Vypracoval Josef Voborník ..www.videopodlahy.cz



Vytvořeno: 13.2.2015  -   8209 zobrazení  

Článek byl převzatý z webu www.videopodlahy.cz
 
   
  • img
    Povrchová úprava olejováním
     
  • img
    Masivní podlaha
     
  • img
    Dřevěné podlahy
     
  • img
    Renovace schodiště
     

VIDEOPODLAHY.cz

 
 
|   © 2013 HLAVÁČ - podlahy s.r.o. |
| Vytvořil: Dušan Sedlačík, postaveno na redakčním systému WebBoss | www.webboss.cz |